Банер
Банер
Креће принудна наплата доприноса
Вести
уторак, 28 август 2012 09:49

Извор: Вечерње новости

Порезници су упутили телефонске опомене за 55.000 послодаваца који током јула нису својим радницима уплатили порезе и доприносе, а од септембра ће се примењивати и принудна наплата.

Телефонски су опоменути, а ако обавезе не измири ни до краја августа могу да очекују - принудну наплату. То се односи на близу 55.000 послодаваца који током јула својим радницима нису уплатили порезе и доприносе.

У истом месецу чак 75.000 послодавац је мислио на државу, али не и на своје запослене. Толико фирми радницима није исплатило плате, али јесте порезе и доприносе.

- Приметили смо да се смањио број послодаваца који нису уплаћивали порезе и доприносе и то за више од 10 одсто - каже Дејан Видојевић, помоћник директора Пореске управе. - Крајем прошле и почетком ове године око 60.000 послодаваца није измиривало ове обавезе, а сада их је између 50.000 и 55.000. Током августа, сви су телефонски опоменути и надамо се да ће и то имати ефекта. До почетка септембра ће истећи сви рокови и онда ћемо ићи у принудну наплату. Утисак службеника који су опомињали послодавце није лош, тако да се надамо да ће се још фирми одазвати и измирити своје обавезе.

Ефекти првог месеца новог система размене података о плаћању између банака и Пореске управе, су за 1,2 милијарде динара већа наплата доприноса за социјално осигурање у односу на јун. То је раст од три одсто. Током јула уплаћено је укупно 58,3 милијарде динара пореза и доприноса. Од тога је на рачун доприноса легло 38,6 милијарди динара. Месец дана раније салдо је био 37,4 милијарде динара.

Већа наплата

Наплата пореза и доприноса овог јула је у односу на исти месец прошле године већа за седам одсто. Гледано кроз динаре, на рачуне фондова и порезника легло је за 2,5 милијарде динара више. 
Јоомла templateс бy а4јоомла