Банер
Банер
Од наредне године почиње примена унакрасне процене имовине и прихода
Вести
четвртак, 27 септембар 2012 14:00

Извор: Министарство финансија и привреде

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да би грађани и привреда, у наредне 3 године, требало да добију модернизовану и професионализовану Пореску управу. “Пореска управа је кичма државе и њена модернизација је изузетно важна за државу и јавне финансије.

Од значајних новина министар је најавио да би, од почетка наредне године, требало да почне примена унакрсне процене прихода и имовине. Намера је, како је нагласио, да се обухвате поједине групе пореских обвезника, а једна од група чији ће материјални приходи бити преиспитани, биће стечајни управници.

Динкић је подсетио да се наша земља налази на 143. месту, од 183 земље, по једноставности у плаћању пореза, а циљ нам је да, у наредне 3 године, будемо 50. на тој листи”, рекао је Динкић.

Динкић је нагласио да је један од главних проблема Пореске управе огромна папирологија и компликоване процедуре. Он је најавио да би, најкасније до 30. јуна 2014. године, сви порески обвезници требало да пређу на електронски начин комуникације са Пореском управом.

“У Пореској управи не постоји озбиљан ИТ систем. Постоје 3 ИТ система, а циљ је да се створи комплетан, модеран јединствени систем који ће умногоме да олакша рад Пореске управе”, рекао је министар.

Он је најавио да ће до краја године бити урађен и објављен прецизан порески календар за слање пореских решења, како се не би догађало да неки обвезници чекају пореско решење и до 6 месеци.

“9. октобра биће расписан јавни конкурс за пријем директора Пореске управе и пореских филијала и биће неопходно да кандидати испуне критеријуме и прођу озбиљне тестове знања и способности”, рекао је Динкић.

"Желимо систем у коме ће порески обвезници да се третирају на један достојан и културан начин, али с друге стране, мораће да испуњавају све обавезе", рекао је министар. Према речима министра, намера је да се максимално поједностави процедура и пореским обвезницима олакша контакт са Пореском управом.

Министар је представио и специјалног саветника за реформу пореског система и модернизацију Пореске управе Ивана Симича. Симич је један од водећих пореских стручњака Словеније, а његов задатак биће да помогне реформу пореске админстрације.Специјални саветник биће отворен и за сугестије пореских обвезника, грађана, али и запослених у Пореској управи. Сви заинтересовани могу послати своје предлоге на адресу: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

“Пореска управа мора грађанима да омогући што брже плаћање пореза. Обишао сам више 11 филијала, у Нишу, Ћуприји, Крагујевцу, Чачак, Ваљеву, Шапцу, Руми. Приметио сам да људи тамо раде у лошим условима, од савремене технологије до организационих проблема. Наш главни задатак је да им омогућимо што боље услове за рад и модернизујемо Пореску управу Србије”, рекао је Симич. 
Јоомла templateс бy а4јоомла