Baner
Baner
Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama
Vesti
četvrtak, 25 oktobar 2012 20:54

Izvor: Ministarstvo finansija i privrede

Ministarstvo finansija i privrede pripremilo je Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama , kojim će se urediti rokovi izmirenja obaveza u komercijalnim (ugovorenim) transakcijama i uvesti redovnost u plaćanju.

Glavna ideja je da se, sa ciljem povećanja likvidnosti srpske privrede, pre svega malih i srednjih preduzeća, skrate rokovi plaćanja između javnog sektora i privrednih subjekata, kao i između samih privrednih subjekata, uspostavi redovnost u plaćanju novčanih obaveza i time spreči neblagovremeno izmirenje obaveza. Time će se izbeći dosadašnja praksa, gde mala i srednja preduzeća kreditiraju veliku privredu i sami zapadaju u nelikvidnost, a uspostavlja se sigurnost u njihovom poslovanju jer će u razumnom roku moći da naplate svoja potraživanja. Odredbe ovog zakona primenjuju se na ugovorne odnose u komercijalnim transakcijama, nakon 31. marta 2013. godine.

Tekst nacrta zakona predviđa da rok za izmirenje novčanih obaveza između privrednih subjekata ne može biti duži od 60 dana. Usvajanjem zakona uvešće se red i u javni sektor, koji u roku od 45 dana treba da izmiri obaveze prema privrednim subjektima. Predviđene su i kazne i zatezne kamate za sve koji ne poštuju rokove predviđene u nacrtu ovog zakona. Za nepoštovanje odredbi biće kažnjena i odgovorna lica u privrednim subjektima i u javnom sektoru (ministri, pokrajinski sekretari, gradonačelnici, predsednici opština direktori javnih preduzeća i direktori ili druga ovlašćena lica u privrednim subjektima).

Važno je napomenuti da se odredbe o skraćenju rokova plaćanja ne odnose na fizička lica, tj. na potrošače.

Izuzetak po pitanju rokova plaćanja napravljen je kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i zadruga, u slučaju kada nabavljaju repromaterijal (seme, veštačko đubrivo) kada se mogu ugovoriti duži rokovi zbog specifičnosti poljoprivrednog ciklusa.

Prema podacima Unije poslodavaca, rokovi naplate potraživanja u Srbiji i dalje su gotovo trostruko veći od proseka u Evropskoj uniji (blizu 40 dana). U zemljama u okruženju, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, prosečan rok naplate je, prema poslednjim raspoloživim podacima, 69 dana, dok su u Srbiji prosečni rokovi plaćanja 130 dana.

Nacrt zakona objavljen je na sajtu Ministarstva finansija i privrede http://mfp.gov.rs/pages/article.php?id=8481 i otvorena je javna rasprava, čime je svim zainteresovanim stranama pružena prilika da daju sugestije za unapređenje teksta Nacrta i predlože konstruktivna rešenja.

Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama. 
Joomla templates by a4joomla