Baner
Baner
Konačan Nacrt zakona o porezu na dobit pravnih lica - Porez na dobit 15%
Vesti
četvrtak, 25 oktobar 2012 21:07

Izvor: Ministarstvo finansija i privrede

Konačan Nacrt zakona o porezu na dobit pravnih lica objavljen je na sajtu Ministarstva finansija i privrede http://www.mfp.gov.rs/pages/article.php?id=8484. Javna rasprava završena je 19. oktobra i u njoj je učestvovala stručna i poslovna javnost, čije su brojne sugestije uvažene i uvrštene u konačan tekst.

Izmene zakona donose značajne novine koje, uz druge usvojene mere fiskalne konsolidacije, treba da obezbede stabilne prihode republičkog budžeta i smanjenje budžetskog deficita. Novi zakon, između ostalog, uvodi oporezivanje usluga (po odbitku) po stopi od 25 odsto, koje pravna lica iz Srbije plaćaju firmama koje su registrovane u tzv. „poreskim rajevima“. Cilj zakonodavca je da se spreči odliv neoporezivih prihoda.

Od poreskih podsticaja zadržavaju se: Poresko oslobađanje za velike investicije (čija su ulaganja veća od milijardu dinara i zapošljavaju najmanje 200 radnika), kao i opšta investiciona olakšica.

Izmene zakona donose i :

  • Uobičajena poreska pravila poslovanja sa povezanim licima, koja su usklađena sa OECD praksom.
  • Olakšavanje poslovanja kroz izmenu uslova za poresko priznavanje otpisa potraživanja, pravila za poresku amortizaciju i poreski tretman likvidacionog ostatka.
  • Takođe, ukida se i obaveza dostavljanja finansijskih izveštaja Poreskoj upravi prilikom podnošenja poreske prijave, jer se ta dokumenta već dostavljaju Agenciji za privredne registre.
  • Povećanje poreske stope sa 10 na 15 odsto, koje Srbiju i dalje svrstava u red zemalja sa niskom stopom poreza na dobit. Primera radi, taj porez je u Nemačkoj 38,7 odsto, u Hrvatskoj 20 odsto, a u Slovačkoj i Češkoj je 19 odsto.


 
Joomla templates by a4joomla