Baner
Baner
Folksbanka postaje Sberbanka
Vesti
petak, 09 novembar 2012 09:27

Izvor: Beta / B92

Moskva -- Austrijska Folksbank internacional AG ubuduće će poslovati pod imenom Sberbank jurop AG (Europe), saopštila je danas moskovska Sberbanka.

Folksbanku je u februaru ove godine za 505 miliona evra kupila ruska Sberbanka.

Folksbank internacional AG, nekadašnja istočnoevropska bankarska podružnica austrijske Folksbanke, a sada Sberbank jurop, poseduje mrežu od devet univerzalnih banaka u osam srednjeevropskih i istočnoevropskih zemalja - Srbiji, Slovačkoj, Češkoj, Madjarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Ukrajini.

Te univerzalne banke poslovale su, prema podacima iz juna ove godine, preko 296 filijala i zapošljavale 4.195 ljudi, navodi se u saopštenju ruske Sberbanke.

U saopštenju je precizirano da je Sberbank jurop 1. novembra upisana u austrijski trgovački registar i sedište te banke je u Beču.

U saopštenju objavljenom na sajtu ruske Sberbanke piše da je to najveća banka u Ruskoj Federaciji, jedna od pet najvećih banaka u Evropi po tržišnom kapitalu i da spada u red ekonomski najuspešnijih finansijskih institucija u svetu.

Zamenik predsednika Upravnog odbora Sberbanke Sergej Gorkov ocenio je da je osnivanje Sberbank jurop AG "važan korak u procesu transformacije Sberbanke u globalnu finansijsku instituciju".

Zigfrid Volf, predsednik nadzornog odbora nove Sberbank jurop, izjavio je da će ta grupacija profitirati ne samo od brenda njenog novog i snažnog vlasnika - Sberbanke, već će moći da uspostavi veze i sa "ekonomski obećavajućim ruskim regionom" i da ima koristi od "globalnog prisustva Sberbanke". 
Joomla templates by a4joomla