Банер
Банер
Пореска управа: Фискалне касе застареле – креирање рачуна и пријава промета директно на серверу ПУ
Вести
понедељак, 29 јул 2013 10:54

БЕОГРАД - Директор Пореске управе Иван Симич изјавио је данас да су се први резултати боље наплате пореза показали у јулу истичући да ће, без изузетка, бити блокирана сва предузећа која имају пореска дуговања.

Симич је у интервјуу Тањугу изразио очекивање да ће такав темпо наплате бити задржан до краја године и додао да је изненађен што нека државна предузећа и установе годинама нису плаћали порез, и то нико није надзирао, а сада у медијима постоје примедбе због блокада.

Он је навео и да свакодневно разговара са пореским обвезницима који имају тешкоће у плаћању пореза, али да ће се, пошто је физички немогуће да прими све заинтересоване, у то укључивати и директори филијала Пореске управе у наредним месецима.

Говорећи о првих шест месеци на челу те институције, Симич је истакао да на њега није било никаквих притисака и да је успео да оствари планирано, али да је незадовољан бројем пријава ПДВ-а које стижу електронским путем јер је напредак на том пољу спор.

Поводом унакрсне провере имовине и прихода грађана, он је најавио да ће се најпре контролисати грађани за које се процењује да имају имовину вреднију од 35 милиона динара, али је нису пријавили.

"Ми смо већ сад у неким градовима у Србији добили информације и податке да неки који имају куће за које оцењујемо да су вредне више од 35 милиона динара нису пријавили имовину. Најпре ћемо се бавити њима, тако што ћемо их позивати да ту имовину пријаве, и биће кажњени јер то нису учинили", навео је Симич.

Он је рекао и да се поднете пријаве имовине грађана и даље уносе у базу података јер је пред истек рока стигло највише пријава и очекује се да до краја августа тај посао буде завршен.

"Онда ћемо те податке да лепо сортирамо, да видимо шта и како. Створићемо базу података о тој имовини, а за то време ћемо да гледамо те који нису пријавили имовину, или преко некретнина које имају, које се виде, или преко неких покретних ствари, као што су кола и друго", прецизирао је Симич.

Што се тиче контроле пореских обвезника у издавању фискалних рачуна, он је истакао да су у последња два месеца те контроле појачане и да је утврђено да од свих контролисаних у просеку око 50 одсто не издаје фискалне рачуне што се одражава и на пореске приходе.

Према његовим речима, фокус у контролама је на онима који раде са готовим новцем- разне угоститељске радње, пицерије, пекаре, месаре јер ту може да се највише утаји тако што се не издају рачуни.

"То је у свим државама исто. Они који раде са готовим новцем код њих је највећи ризик да не издају рачун", напоменуо је Симич истичући да ће се контролисати и друге делатности како не би било "негативне конкуренције, да само једни имају контроле, а други не".

Пореска управа додеље број излазном рачуну

С друге стране, имајући у виду да нема довољно инспектора у марту или априлу следеће године почеће се са онлајн контролама како би се сваког тренутка добили текући подаци о томе ко издаје рачуне, а ко не, најавио је Симич.

"Не можемо да идемо пребрзо јер морамо да променимо одређене прописе и да их прилагодимо томе. Једноставно, технологија је ишла напред и фискалне касе нису више одговарајуће за овај систем, нама треба нешто да можемо у тренутку да проверимо да ли се издају рачуни", навео је он.

"Пре је то ишло преко штампача, данас сви имају компјутере и интернет, и пре него што се изда рачун, мораће да дође податак у Пореску управу на сервер да ми дамо број и то ће се све дешавати у пар десетина секунди и неће ништа додатно захтевати од пореских обвезника", рекао је Симич.

Уплата пореза и доприноса на један рачун од 1. јануара 2014. године

Он је нагласио и да по питању увођења обједињене уплате пореза од 1. јануара и преласка на електронско пословање од 1. јула наредне године све иде по плану и да неће бити одступања од тих рокова.

Симич је навео да порески обвезници споро прелазе на електронско пријављивање ПДВ-а и да је у јулу стигло 5.800 таквих пријава, односно око 5,5 посто, што није на очекиваном нивоу.

"Још се бавимо едукацијом пореских обвезника да им покажемо како је много лакше када уђу у тај систем", напоменуо је он истичући да највећи проценат електронских пријава стиже из Старе Пазове што је, вероватно, показатељ да тамо постоји неки добар рачуновођа који предаје те електронске пријаве.

Извор: Тањуг


 
Јоомла templateс бy а4јоомла