Банер
Банер
Државни празник - Дан примирја у првом светском рату празнује се 12. новембра, а рок за подношење пореских пријава помера се са 10. на 13. новембар 2012. године
Вести
недеља, 04 новембар 2012 20:55

Извор: Привредни саветник

Према одредбама члана 1а Закона о државним и другим празницима у Републици Србији државни празник - Дан примирја у Првом светком рату празнује се 11. новембра.

Чланом 3а Закона, прописано је да уколико један од датума када се празнују државни празници Републике Србије падне у недељу, не ради се првог наредног радног дана. Према томе 12. новембар 2012. године је нерадни дан. Први радни дан је уторак 13. новембар 2012. године.

Опширније...
 
Обвезници предају Пореској управи пет милиона образаца годишње
Вести
понедељак, 29 октобар 2012 21:07

Извор: Министарство финансија и привреде

„Од следеће године крећемо са радикалном реформом Пореске управе ка моделу који ће омогућити привредницима да се баве својим послом, а да порески референти, уместо да се баве гомилом папира, буду посвећенији контроли. Тренутно, порески обвезници предају Пореској управи пет милиона образаца годишње, а наш циљ је увођење електронских пореских пријава“, изјавио је данас у Новом Саду министар финансија и привреде Млађан Динкић где је са рачуновођама из Новог Сада о разговарао о проблемима у раду Пореске управе.

Опширније...
 
Рубља у Србији: Закивак и ослонац на валутној поледици
Вести
понедељак, 29 октобар 2012 09:45

Преносимо - пише: Часлав Кузмановић
Извор: Фонд стратешке културме / Васељенска ТВ

Руска рубља 22. октобра је уведена на листу валута које се купују и продају на девизном тржишту.

„Усвајањем Одлуке о врстама девиза и ефективног страног новца које се купују и продају на девизном тржишту на данашњој седници Извршног одбора Народне банке Србије, руска рубља ће се наћи на листи девиза и ефективног страног новца којима банке могу да тргују, као и на листи ефективног страног новца које овлашћени мењачи могу да купују и продају.”

Ако изузмемо симболички и психолошки ефекат овог преокрета, мора се нагласити да би он могао имати, пре свега, стварну важност за судбину Републике Србије.

Опширније...
 
Коначан Нацрт закона о порезу на добит правних лица - Порез на добит 15%
Вести
четвртак, 25 октобар 2012 21:07

Извор: Министарство финансија и привреде

Коначан Нацрт закона о порезу на добит правних лица објављен је на сајту Министарства финансија и привреде http://www.mfp.gov.rs/pages/article.php?id=8484. Јавна расправа завршена је 19. октобра и у њој је учествовала стручна и пословна јавност, чије су бројне сугестије уважене и уврштене у коначан текст.

Измене закона доносе значајне новине које, уз друге усвојене мере фискалне консолидације, треба да обезбеде стабилне приходе републичког буџета и смањење буџетског дефицита. Нови закон, између осталог, уводи опорезивање услуга (по одбитку) по стопи од 25 одсто, које правна лица из Србије плаћају фирмама које су регистроване у тзв. „пореским рајевима“. Циљ законодавца је да се спречи одлив неопорезивих прихода.

Опширније...
 
Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама
Вести
четвртак, 25 октобар 2012 20:54

Извор: Министарство финансија и привреде

Министарство финансија и привреде припремило је Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама , којим ће се уредити рокови измирења обавеза у комерцијалним (уговореним) трансакцијама и увести редовност у плаћању.

Главна идеја је да се, са циљем повећања ликвидности српске привреде, пре свега малих и средњих предузећа, скрате рокови плаћања између јавног сектора и привредних субјеката, као и између самих привредних субјеката, успостави редовност у плаћању новчаних обавеза и тиме спречи неблаговремено измирење обавеза. Тиме ће се избећи досадашња пракса, где мала и средња предузећа кредитирају велику привреду и сами западају у неликвидност, а успоставља се сигурност у њиховом пословању јер ће у разумном року моћи да наплате своја потраживања. Одредбе овог закона примењују се на уговорне односе у комерцијалним трансакцијама, након 31. марта 2013. године.

Опширније...
 
Полагање стручног испита за спречавање прања новца у Београду 19. и 22. новембра 2012. године
Вести
среда, 24 октобар 2012 13:40

Извор: Управа за спречавање прања новца

Стручни испит за брокерско-дилерска друштва, друштва за осигурање, друштва за посредовање у осигурању, друштва за заступање у осигурању и заступнике у осигурању који имају дозволу за обављање послова животног осигурања, банке, правна лица и предузетнике који се баве пружањем рачуноводствених услуга, друштва за ревизију, даваоце финансијског лизинга, правна лица која се баве факторингом и форфетингом и овлашћене мењаче ће се одржати у Београду 19. и 22. новембра 2012. године у простору Привредне коморе Београда у улици Кнеза Милоша 12. у сали на шестом спрату. Кандидати ће бити писменим путем обавештени о датуму и тачном времену полагања стручног испита .

Опширније...
 
Ажурнија унакрсна процена имовине и прихода од 1. јануара 2013. године
Вести
среда, 24 октобар 2012 10:22

Извор: Политика

Београд -- Са списка 500 највећих дужника објављеног у јануару ове године на рачун Пореске управе легло свега 16,5 од 360 милијарди динара дуга, пише Политика.

Та сума је, како су потврдили „Политици” у Пореској управи, свега 4,5 одсто од њиховог укупног дуга који се процењује на око 360 милијарди динара.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 7 од 44
Јоомла templateс бy а4јоомла