Банер
Банер
Пореска управа: смањити број непознатих извозника софтвера
Вести
четвртак, 31 мај 2012 12:53

Извор: Пореска управа, Одељење за контролу легалности софтвера

Према извештајима међународне ИТ консултантске куће  ИДЦ, током 2011. године, стопа софтверске пиратерије у Србији смањена је за 2 одсто. Ово је најбољи резултат од свих земаља у окружењу и Србију сврстава међу првих десет у свету по смањеној стопи пиратерије. Домаћа софтверска индустрија је, због смањења стопе пиратерије, забележила раст од 1,5 одсто, а промет целе гране је увећан за 24 милиона евра.

Опширније...
 
Пословање без пореза и радника! Како и зашто основати офшор фирму
Вести
четвртак, 31 мај 2012 12:16

Извор: Ало

У овим тешким економским временима када трошкови пословања превазилазе остварени профит, све су чешће понуде агенција српским привредницима и предузетницима да оснују компаније у офшор зонама, односно земљама које важе за „пореске рајеве“ јер нуде велике пореске олакшице и ниске трошкове регистрације.

Опширније...
 
Рађа се српска Силицијумска долина
Вести
уторак, 29 мај 2012 10:48

Извор: Политика

Супротно већини младих које не занима предузетништво, многи домаћи програмери покренули су веома успешан мали ИТ бизнис

Никоме није промакло када је сајт за модификовање и размену фотографија са 13 запослених недавно продат „Фејсбуку” за милијарду долара. Вест је протутњала планетом, посебно оним деловима света у којима се цени иницијатива, у овом случају предузимљивост двојице оснивача „Инстаграма”.

Опширније...
 
Топли оброк ослободити пореза
Вести
уторак, 29 мај 2012 10:28

Извор: Дневник

Генерални секретар Уније послодаваца Србије (УПС) Бошко Савковић изјавио је да ће та пословна организација тражити и од нове владе да топли оброк и регрес ослободи од опорезивања.

Према његовим речима, ситуација у реалном сектору је лошија него што је била пре неколико месеци, када је УПС у јавности испоставио тај захтев.

Опширније...
 
Од 77 намета држави иде 730 мил. €
Вести
уторак, 29 мај 2012 10:17

Извор: Вечерње новости / Б92

И поред вишегодишње реформе прописа, привреда у Србији плаћа све више намета. Само на име 77 непореских намета лане наплаћено 730 милиона евра

Пословање сваког предузећа у Србији у просеку је оптерећено са најмање тридесетак парафискалних намета - разних такси и накнада. Колико год институције "секле" прописе "гиљотином", ни после четири године тај посао није окончан, а усаглашавање са европским законодавством у српском случају углавном је доносило нове трошкове. Током последњих месеци 2011. и почетком 2012. године усвојена су 62 прописа, али се мањина тицала привреде, па је број прихваћених препорука Свеобухватне реформе прописа повећан за шест.

Опширније...
 
ПДВ и даље плаћати пре наплате
Вести
понедељак, 28 мај 2012 19:25

Извор: Тањуг / Б92 биз

Београд -- За Србију би било "јако болно" уколико се омогући плаћање пореза на додату вредност (ПДВ) после наплате роба и услуга.

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић је навео да би то значило годишњи мањак око 120 милијарди динара у буџету.

Радосављевић је наговестио могућност да се измени пропис о наплати ПДВ-а, који ће омогућити одлагање уплате ПДВ-а држави до највише шест месеци, а могао би бити донесен крајем ове или почетком наредне године.

Опширније...
 
Опорезовати извоз софтвера и програмерских услуга и рад од куће
Вести
петак, 25 мај 2012 20:03

Извор: Блиц / Б92

Извоз софтвера из Србије у 2011. вредео је око 200 милиона долара, што је за око 60 милиона долара више од вредности извезених малина. Проблем је, међутим, што тај званични извоз софтвера представља само 40 одсто вредности стварног извоза.

То значи да је стварна вредност тог извоза око пола милијарде долара, односно да Србија годишње у сивим токовима ИТ извоза изгуби око 300 милиона долара. Због тога су у Пореској управи најавили појачану контролу извозника софтвера у 2012. години, што ће, како за “Блиц” каже Дејан Видојевић, помоћник директора Пореске управе и директор Сектора те управе за развој и рачунарску подршку, радити Одељење за контролу легалности софтвера.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 19 од 53
Јоомла templateс бy а4јоомла