Baner
Baner
Poreska uprava: smanjiti broj nepoznatih izvoznika softvera
Vesti
četvrtak, 31 maj 2012 12:53

Izvor: Poreska uprava, Odeljenje za kontrolu legalnosti softvera

Prema izveštajima međunarodne IT konsultantske kuće  IDC, tokom 2011. godine, stopa softverske piraterije u Srbiji smanjena je za 2 odsto. Ovo je najbolji rezultat od svih zemalja u okruženju i Srbiju svrstava među prvih deset u svetu po smanjenoj stopi piraterije. Domaća softverska industrija je, zbog smanjenja stope piraterije, zabeležila rast od 1,5 odsto, a promet cele grane je uvećan za 24 miliona evra.

Opširnije...
 
Poslovanje bez poreza i radnika! Kako i zašto osnovati ofšor firmu
Vesti
četvrtak, 31 maj 2012 12:16

Izvor: Alo

U ovim teškim ekonomskim vremenima kada troškovi poslovanja prevazilaze ostvareni profit, sve su češće ponude agencija srpskim privrednicima i preduzetnicima da osnuju kompanije u ofšor zonama, odnosno zemljama koje važe za „poreske rajeve“ jer nude velike poreske olakšice i niske troškove registracije.

Opširnije...
 
Rađa se srpska Silicijumska dolina
Vesti
utorak, 29 maj 2012 10:48

Izvor: Politika

Suprotno većini mladih koje ne zanima preduzetništvo, mnogi domaći programeri pokrenuli su veoma uspešan mali IT biznis

Nikome nije promaklo kada je sajt za modifikovanje i razmenu fotografija sa 13 zaposlenih nedavno prodat „Fejsbuku” za milijardu dolara. Vest je protutnjala planetom, posebno onim delovima sveta u kojima se ceni inicijativa, u ovom slučaju preduzimljivost dvojice osnivača „Instagrama”.

Opširnije...
 
Topli obrok osloboditi poreza
Vesti
utorak, 29 maj 2012 10:28

Izvor: Dnevnik

Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije (UPS) Boško Savković izjavio je da će ta poslovna organizacija tražiti i od nove vlade da topli obrok i regres oslobodi od oporezivanja.

Prema njegovim rečima, situacija u realnom sektoru je lošija nego što je bila pre nekoliko meseci, kada je UPS u javnosti ispostavio taj zahtev.

Opširnije...
 
Od 77 nameta državi ide 730 mil. €
Vesti
utorak, 29 maj 2012 10:17

Izvor: Večernje novosti / B92

I pored višegodišnje reforme propisa, privreda u Srbiji plaća sve više nameta. Samo na ime 77 neporeskih nameta lane naplaćeno 730 miliona evra

Poslovanje svakog preduzeća u Srbiji u proseku je opterećeno sa najmanje tridesetak parafiskalnih nameta - raznih taksi i naknada. Koliko god institucije "sekle" propise "giljotinom", ni posle četiri godine taj posao nije okončan, a usaglašavanje sa evropskim zakonodavstvom u srpskom slučaju uglavnom je donosilo nove troškove. Tokom poslednjih meseci 2011. i početkom 2012. godine usvojena su 62 propisa, ali se manjina ticala privrede, pa je broj prihvaćenih preporuka Sveobuhvatne reforme propisa povećan za šest.

Opširnije...
 
PDV i dalje plaćati pre naplate
Vesti
ponedeljak, 28 maj 2012 19:25

Izvor: Tanjug / B92 biz

Beograd -- Za Srbiju bi bilo "jako bolno" ukoliko se omogući plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) posle naplate roba i usluga.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević je naveo da bi to značilo godišnji manjak oko 120 milijardi dinara u budžetu.

Radosavljević je nagovestio mogućnost da se izmeni propis o naplati PDV-a, koji će omogućiti odlaganje uplate PDV-a državi do najviše šest meseci, a mogao bi biti donesen krajem ove ili početkom naredne godine.

Opširnije...
 
Oporezovati izvoz softvera i programerskih usluga i rad od kuće
Vesti
petak, 25 maj 2012 20:03

Izvor: Blic / B92

Izvoz softvera iz Srbije u 2011. vredeo je oko 200 miliona dolara, što je za oko 60 miliona dolara više od vrednosti izvezenih malina. Problem je, međutim, što taj zvanični izvoz softvera predstavlja samo 40 odsto vrednosti stvarnog izvoza.

To znači da je stvarna vrednost tog izvoza oko pola milijarde dolara, odnosno da Srbija godišnje u sivim tokovima IT izvoza izgubi oko 300 miliona dolara. Zbog toga su u Poreskoj upravi najavili pojačanu kontrolu izvoznika softvera u 2012. godini, što će, kako za “Blic” kaže Dejan Vidojević, pomoćnik direktora Poreske uprave i direktor Sektora te uprave za razvoj i računarsku podršku, raditi Odeljenje za kontrolu legalnosti softvera.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Kraj >>

Strana 19 od 53
Joomla templates by a4joomla