Lat.
 
Садржај  

Како започети сопствени посао у Србији
са правно-пореског становишта (2008)
Аутор - Љубиша Лазаревић, дипломирани економиста

 
Предговор  
Порески систем у Србији  

Нето плата, бруто плата

  Предговор  

Доприноси за обав. осигурање

 

Области за отпочињање посла

 

Поштовани читаоче,

Пред тобом се налази књига чији је циљ да ти помогне у одлуци о започињању сопственог посла у Србији.

Сам наслов књиге „Како започети сопствени посао у Србији – са правно-пореског становишта“ може некоме значити да се књига бави нечим мање битним, техничким, секундарним, у сложеном процесу доношења одлуке о томе да ли започети сопствени посао у Србији. На неки начин та примедба и стоји. Јер ова књига се не бави суштином посла који треба започети, већ се бави једном групом различитих питања (правних, пореских, финансијских, општинских, рачуноводствених и др.) која окружују мали бизнис у Србији.

Међутим у одређеном тренутку планирања или спровођења сопственог посла, управо ова питања могу утицати и на саму суштину посла. Зато сматрам да ова књига помаже правилном разумевању система који утиче на пословање малих предузећа у Србији, а са друге стране, сâмо разумевање система помаже сваком да нађе своје место које му припада.

Књига је пре свега намењена онима који размишљају да ли да започну сопствени посао у Србији. Овде ће наћи низ корисних, практичних информација, које им могу помоћи у прављењу тачне рачунице око исплативости таквог посла. Желим да напоменем да сам књигу замислио пре свега као охрабрење у започињању сопственог посла. Ипак, у току писања схватио сам да је ова проблематика доста сложена и да се некоме може учинити превише компликованим започињане посла у Србији.

Поштовани читаоче, немој да те то обесхрабри. Поједине информације су дате доста детаљно, али то не значи да власник посла мора лично да брине о свему. О неким обавезама брину рачуновође, адвокати, порески саветници или други. Најбољи доказ тога да се мали бизнис развија динамично јесте и значајан број предузетничких радњи и привредних друштава који се оснива сваког дана у Агенцији за привредне регистре.

Осим будућим, књига је намењена и постојећим предузетницима и власницима малих предузећа. Власници могу сазнати неке нове ствари, или се за поједине области могу посебно заинтересовати читајући ову књигу, па касније сами потражити још детаљније информације о томе.

Надам се да ће и неки службеник државне управе пронаћи и прочитати ову књигу, тако да и сам садржај књиге и евентулани коментари, могу помоћи приликом измена постојећих или доношења нових закона. Јер, ова књига је написана пре свега имајући у виду начин размишљања власника сопственог посла (што је и сам аутор).

Онима који никада до сада нису размишљали о започињању сопственог посла, а ето дошли су до ове књиге, препоручујем да је прочитају, јер никад се не зна. Можда ће се у неком тренутку ипак одлучити да крену самостално. А за оне који су готово сигурни да никада неће (моћи) започети сопствени посао, препоручујем да прочитају ову књигу, јер им може помоћи у томе да боље разумеју како размишљају њихови послодавци (власници посла). То разумевање им може помоћи да себе поставе у бољу позицију у очима власника, и на тај начин остваре више користи.

Драги читаоче, у нади да ће ти ова књига бити корисна желим ти да започнеш успешан сопствени посао.

О аутору

Љубиша Лазаревић, рођен у Београду 1976. године. Дипломирао је на Економском факултету Универзитета у Београду 2000. године.

Године 2005. основао је привредно друштво Мена Консалтинг које се бави пружањем рачуноводствених услуга и пореским саветовањем.

Пре тога радио је у Институту Торлак Београд на месту шефа одсека за план и анализу, као и предузећу Југоелектро ад Београд на месту сарадника за спољну трговину.

 

Правне форме за обављање делатности

   

Регистрација ДОО

   

Регистрација предузетника

   

Регистрација удружења грађана

   

Порези и Пореска управа

   

ПДВ–Порез на додату вредност

   

Доприноси за осиг. оснивача

   

Порез на добит и на сам.делат.

   

Паушално опорезивање

   

Упоредни приказ пореза и доприноса

   

Фискална каса

   

Пореска пријава

   

Локална комунална такса

   

Рачуноводство

   

Банке

   

Средства за започињање посла

   

Пословање са иностранством

   

Радници

   

Годишњи порез на доходак грађана

   

Унакрасно процењивање имов.

   

Закон о спречавању прања новца

   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
  Користимо независне компаније за оглашавање да бисмо приказивали огласе када посетите наш веб сајт. Ове компаније могу да користе информације (изузев имена, адресе, адресе е-поште или телефонског броја) које се односе на ваше посете овом и другим веб сајтовима како би вам обезбедиле огласе о роби и услугама које вас интересују. Ако желите више информација о овој пракси, као и о могућностима да тим компанијама не дозволите коришћење наведених података, кликнике овде.    
     
     
 

Садржај ове књиге (интернет стране) сматра се ауторским делом, осим делова садржаја за које је наведен извор, и заштићен је законом. Није дозвољено копирање или умножавање садржаја ове књиге (интернет стране) у било ком облику (писаном, електронском) осим у случајевима за које је тачно наведено да је то могуће. Копирање, умножавање или позивање на садржај ове књиге (интернет стране) дозвољено је искључиво уз тачно навођење имена аутора и стране у књизи (адресе интернет стране). У случају непоштовања ауторских права аутор може тражити накнаду штете. Аутор је написао ову књигу (интернет страну) са расположивим знањем и у уверењу да је све написано тачно и истинито. Аутор се одриче одговорности од настанка било какве штете у случају да је читалац ове књиге (интернет стране) прихватио садржај ове у књге (интернет стране) као званичне податке државних органа Републике Србије. Уколико је аутор садржајем ове књиге нарушио ауторско право неког другог аутора, аутор ове књиге (интернет стране) моли да му се то пријави, како би отклонио нарушавање права.

   
     
     
     
     
     
 

претходна страна __________________________________ следећа страна