Српски
Sadržaj  

Kako započeti sopstveni posao u Srbiji

sa pravno-poreskog stanovišta (2008)
Autor - Ljubiša Lazarević, diplomirani ekonomista
Predgovor
Poreski sistem u Srbiji
Neto plata, bruto plata  
Doprinosi za obavezno osiguranje
Oblasti za otpočinjanje posla  

Porezi i Poreska uprava

Kao što smo rekli u uvodu "bavljenjem određenim poslom preko različite pravne forme, a uz poznate troškove poslovanja koji ne zavise od pravne forme, poreski sistem dovodi do toga da se čista zarada vlasnika razlikuje u zavisnosti od pravne forme". Još jednom dajemo grafički prikazom gore navedenog.

Poreski sistem

Kao što šema prikazuje odluka o načinu (kako, u kojoj pravnoj formi) započeti sopstveni posao može imati značajnog uticaja na rezultate bavljenja tim poslom (na dobit). Ukoliko je dobit jedan od bitnih razloga za bavljenje sopstvenim poslom, tada jasno vidimo da ako izaberemo nepovoljnu formu, to može imati značajan uticaj i na same razloge započinjanja posla.

 

U tržišnoj ekonomiji dobitak je potreban (ne obavezno i dovoljan) uslov za obavljanje delatnosti. Ukoliko naša računica pokazuje da sa nekom od pravnih formi poslovanja ostvarujemo gubitak, jednostavno se ne možemo baviti poslom preko te forme.

No, zašto tako jako želimo da napravimo vezu između uštede na porezima i ostvarivanja dobitka u poslovanju. Da li postoje i drugi načini ostvarivanja dobitka nevezano za sam poreski sistem?
Naravno da postoji. Ukoliko ste vešt trgovac, dobar pregovarač, često ćete uspeti da ostvarite uštede pri nabavci ili dodatnu zaradu prilikom prodaje. To naravno mora da podrazumeva da niste prevarili nikoga. Ukoliko je tržište platilio cenu koju ste tražili ili prodalo po ceni koju ste nudili (a pri tome se niste bavili lažima i prevarama), to je zato što tržište veruje da je dobilo odgovarajuću vrednost za novac. Ako to redovno radite ostvarujući dobitak, i pored pritiska različite konkurencije, to znači da ste uspešan privrednik i da razumete svoje tržište.

Ali ako platite državnoj upravi veći porez, hoćete li dobiti bolju uslugu za svoj novac. Upitajte sebe, da li u ovom trenutku realno očekujete bolju uslugu od državne uprave za više plaćeni porez?
Moj odgovor je ne. Treba poštovati zakon, ali platiti što je moguće manje poreza. Neka državna uprave organizuje sebe bolje, da za dobijeni novac od poreza, pruži uslugu kojom će građani biti zadovoljni. Ako je to nemoguće, političari odstupite, pa će doći lepši i bolji političari koji će to moći. Nemojte misliti da narod nije dobar, i da bi vi, političari, bili mnogo uspešniji, da imate jedan bolji narod.
Ako je i vaš odgovor na gornje pitanje ne, a opet se ne slažete ni sa mnom, odgovor slobodno dajte sami.
 
Dalje se postavlja logično pitanje koji je izbor najpovoljniji. Taj odgovor nije za sve isti, već zavisi od iznosa ulaganja, obima i vrste posla i drugog. Upravo je i cilj cele ove knjige da zajedno sa nama sam čitalac dođe do najpovoljnijeg rešenje za sebe, naravno ukoliko rešenje postoji.

 

prethodna strana __________________________________________________________ sledeća strana

Pravne forme za obavljanje delatnosti  
Registracija DOO  
Registracija preduzetnika  
Registracija udruženja građana  
Porezi i Poreska uprava  
PDV – Porez na dodatu vrednost  
Doprinosi za osiguranje osnivača  
Porez na dobit i na sam. delatnost  
Paušalno oporezivanje  
Uporedni prikaz poreza i doprinosa  
Fiskalna kasa  
Poreska prijava  
Lokalna komunalna taksa  
Računovodstvo  
Banke  
Sredstva za započinjanje posla  
Poslovanje sa inostranstvom  
Radnici  
Godišnji porez na dohodak građana  
Unakrasno procenjivanje imovine  
Zakon o sprečavanju pranja novca  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sadržaj ove knjige (internet strane) smatra se autorskim delom, osim delova sadržaja za koje je naveden izvor, i zaštićen je zakonom. Nije dozvoljeno kopiranje ili umnožavanje sadržaja ove knjige (internet strane) u bilo kom obliku (pisanom, elektronskom) osim u slučajevima za koje je tačno navedeno da je to moguće. Kopiranje, umnožavanje ili pozivnje na sadržaj ove knjige (internet strane) dozvoljeno je isključivo uz tačno navođenje imena autora i strane u knjizi (adrese internet strane). U slučaju nepoštovanja autorskih prava autor može tražiti naknadu štete. Autor je napisao ovu knjigu (internet stranu) sa raspoloživim znanjem i u uverenju da je sve napisano tačno i istinito. Autor se odriče odgovornosti od nastanka bilo kakve štete u slučaju da je čitalac ove knjige (internet strane) prihvatio sadržaj ove u knjge (internet strane) kao zvanične podatke državnih organa Republike Srbije. Ukoliko je autor sadržajem ove knjige narušio autorsko pravo nekog drugog autora, autor ove knjige (internet strane) moli da mu se to prijavi, kako bi otklonio narušavanje prava.

   

Koristimo nezavisne kompanije za oglašavanje da bismo prikazivali oglase kada posetite naš veb sajt. Ove kompanije mogu da koriste informacije (izuzev imena, adrese, adrese e-pošte ili telefonskog broja) koje se odnose na vaše posete ovom i drugim veb sajtovima kako bi vam obezbedile oglase o robi i uslugama koje vas interesuju. Ako želite više informacija o ovoj praksi, kao i o mogućnostima da tim kompanijama ne dozvolite korišćenje navedenih podataka, kliknite ovde.

Copyright © 2005-2011 - Mena Consulting d.o.o. Beograd Kedrova 4, 11030 Beograd, Srbija