Српски
Sadržaj  

Kako započeti sopstveni posao u Srbiji

sa pravno-poreskog stanovišta (2008)
Autor - Ljubiša Lazarević, diplomirani ekonomista
Predgovor
Poreski sistem u Srbiji
Neto plata, bruto plata  
Doprinosi za obavezno osiguranje
Oblasti za otpočinjanje posla  

Predgovor

Poštovani čitaoče,

Pred tobom se nalazi knjiga čiji je cilj da ti pomogne u odluci o započinjanju sopstvenog posla u Srbiji.

Sam naslov knjige „Kako započeti sopstveni posao u Srbiji – sa pravno-poreskog stanovišta“ može nekome značiti da se knjiga bavi nečim manje bitnim, tehničkim, sekundarnim, u složenom procesu donošenja odluke o tome da li započeti sopstveni posao u Srbiji. Na neki način ta primedba i stoji. Jer ova knjiga se ne bavi suštinom posla koji treba započeti, već se bavi jednom grupom različitih pitanja (pravnih, poreskih, finansijskih, opštinskih, računovodstvenih i dr.) koja okružuju mali biznis u Srbiji.

Međutim u određenom trenutku planiranja ili sprovođenja sopstvenog posla, upravo ova pitanja mogu uticati i na samu suštinu posla. Zato smatram da ova knjiga pomaže pravilnom razumevanju sistema koji utiče na poslovanje malih preduzeća u Srbiji, a sa druge strane, sâmo razumevanje sistema pomaže svakom da nađe svoje mesto koje mu pripada.

Knjiga je pre svega namenjena onima koji razmišljaju da li da započnu sopstveni posao u Srbiji. Ovde će naći niz korisnih, praktičnih informacija, koje im mogu pomoći u pravljenju tačne računice oko isplativosti takvog posla. Želim da napomenem da sam knjigu zamislio pre svega kao ohrabrenje u započinjanju sopstvenog posla. Ipak, u toku pisanja shvatio sam da je ova problematika dosta složena i da se nekome može učiniti previše komplikovanim započinjane posla u Srbiji.

Poštovani čitaoče, nemoj da te to obeshrabri. Pojedine informacije su date dosta detaljno, ali to ne znači da vlasnik posla mora lično da brine o svemu. O nekim obavezama brinu računovođe, advokati, poreski savetnici ili drugi. Najbolji dokaz toga da se mali biznis razvija dinamično jeste i značajan broj preduzetničkih radnji i privrednih društava koji se osniva svakog dana u Agenciji za privredne registre.

Osim budućim, knjiga je namenjena i postojećim preduzetnicima i vlasnicima malih preduzeća. Vlasnici mogu saznati neke nove stvari, ili se za pojedine oblasti mogu posebno zainteresovati čitajući ovu knjigu, pa kasnije sami potražiti još detaljnije informacije o tome.

Nadam se da će i neki službenik državne uprave pronaći i pročitati ovu knjigu, tako da i sam sadržaj knjige i eventulani komentari, mogu pomoći prilikom izmena postojećih ili donošenja novih zakona. Jer, ova knjiga je napisana pre svega imajući u vidu način razmišljanja vlasnika sopstvenog posla (što je i sam autor).

Onima koji nikada do sada nisu razmišljali o započinjanju sopstvenog posla, a eto došli su do ove knjige, preporučujem da je pročitaju, jer nikad se ne zna. Možda će se u nekom trenutku ipak odlučiti da krenu samostalno. A za one koji su gotovo sigurni da nikada neće (moći) započeti sopstveni posao, preporučujem da pročitaju ovu knjigu, jer im može pomoći u tome da bolje razumeju kako razmišljaju njihovi poslodavci (vlasnici posla). To razumevanje im može pomoći da sebe postave u bolju poziciju u očima vlasnika, i na taj način ostvare više koristi.

Dragi čitaoče, u nadi da će ti ova knjiga biti korisna želim ti da započneš uspešan sopstveni posao.

 

O autoru

Ljubiša Lazarević, rođen u Beogradu 1976. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2000. godine.

Godine 2005. osnovao je privredno društvo Mena Consulting koje se bavi pružanjem računovodstvenih usluga i poreskim savetovanjem.

Pre toga radio je u Institutu Torlak Beograd na mestu šefa odseka za plan i analizu, kao i preduzeću Jugoelektro ad Beogradna mestu saradnika za spoljnu trgovinu.

Pravne forme za obavljanje delatnosti  
Registracija DOO  
Registracija preduzetnika  
Registracija udruženja građana  
Porezi i Poreska uprava  
PDV – Porez na dodatu vrednost  
Doprinosi za osiguranje osnivača  
Porez na dobit i na sam.delatnost  
Paušalno oporezivanje  
Uporedni prikaz poreza i doprinosa  
Fiskalna kasa  
Poreska prijava  
Lokalna komunalna taksa  
Računovodstvo  
Banke  
Sredstva za započinjanje posla  
Poslovanje sa inostranstvom  
Radnici  
Godišnji porez na dohodak građana  
Unakrasno procenjivanje imovine  
Zakon o sprečavanju pranja novca  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
   

Sadržaj ove knjige (internet strane) smatra se autorskim delom, osim delova sadržaja za koje je naveden izvor, i zaštićen je zakonom. Nije dozvoljeno kopiranje ili umnožavanje sadržaja ove knjige (internet strane) u bilo kom obliku (pisanom, elektronskom) osim u slučajevima za koje je tačno navedeno da je to moguće. Kopiranje, umnožavanje ili pozivanje na sadržaj ove knjige (internet strane) dozvoljeno je isključivo uz tačno navođenje imena autora i strane u knjizi (adrese internet strane). U slučaju nepoštovanja autorskih prava autor može tražiti naknadu štete. Autor je napisao ovu knjigu (internet stranu) sa raspoloživim znanjem i u uverenju da je sve napisano tačno i istinito. Autor se odriče odgovornosti od nastanka bilo kakve štete u slučaju da je čitalac ove knjige (internet strane) prihvatio sadržaj ove u knjge (internet strane) kao zvanične podatke državnih organa Republike Srbije. Ukoliko je autor sadržajem ove knjige narušio autorsko pravo nekog drugog autora, autor ove knjige (internet strane) moli da mu se to prijavi, kako bi otklonio narušavanje prava.

 
   
sledeća strana
 
   

Koristimo nezavisne kompanije za oglašavanje da bismo prikazivali oglase kada posetite naš veb sajt. Ove kompanije mogu da koriste informacije (izuzev imena, adrese, adrese e-pošte ili telefonskog broja) koje se odnose na vaše posete ovom i drugim veb sajtovima kako bi vam obezbedile oglase o robi i uslugama koje vas interesuju. Ako želite više informacija o ovoj praksi, kao i o mogućnostima da tim kompanijama ne dozvolite korišćenje navedenih podataka, kliknite ovde.

Copyright © 2005-2011 - Mena Consulting d.o.o. Beograd Kedrova 4, 11030 Beograd, Srbija